DorianBahr | Residential Sunroom Enclosure Renovation
2496
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-2496,stockholm-core-1.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-,select-theme-ver-4.5,side_area_over_content,smooth_scroll,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Residential Sunroom Enclosure Renovation

Residential Sunroom Enclosure Renovation

Overview:

The Flowers Project revitalizes a charming residential space by integrating a sunroom enclosure that seamlessly combines comfort with the beauty of nature. We endeavored to enhance the existing structure while preserving the integrity and elements that imbue the residence with character. Retaining significant features and refining the living space through strategic renovations, we have transformed the sunroom into an inviting retreat for relaxation and entertainment.

Project Specifications:

Windows:

  • The existing windows were carefully removed and relocated to the exit wall, with framing left intact to ensure structural consistency.
  • A complementing picture window remained a focal point, with measurements to match the existing 40″ x 70″ dimensions.

Accessibility:

  • The current walkway and concrete slab were preserved, honoring the original footprint and flow of the house.
  • The existing flower bed, nestled adjacent to the sunroom, continues to add natural vibrancy and allure to the space.

Doors:

  • We upheld the placement of the existing doors, maintaining the familiar points of ingress and egress.
  • We supplied and installed a new door leading to the garage, enhancing convenience without compromising the aesthetic.

Structural Enhancements:

  • The addition of a new extended concrete slab and footing ensured that the sunroom’s base was both stable and expansive.
  • A new set of double doors with clear glazing invite natural light and provide an unobstructed view of the outdoors.

Finishes and Details:

  • New wall installation used Material A-7 for framing to ensure durability and quality.
  • Sconces were integrated to complement the room’s illumination with ambient lighting.

Roof and Exterior:

  • The roof line was extended, with shingles matched to the existing roof, providing continuity in design.
  • New soffits and gutters were seamlessly incorporated to manage rainwater effectively.
  • To match the existing aesthetic, ducktail siding was used for the new construction.

Interior Elements:

  • A partition wall with a new double door and two windows (provided by the owner) was constructed to separate and customize living spaces.
  • The interior was finished with gypsum board wall sheathing, complete with insulative material and matched finishing to the exterior.

Documentation:

  • Detailed plans and sections including as-built markings (A-1), the new floor plan (A-2), elevation views (A-4, A-5, and A-6), and the sunroom elevation (A-3) are meticulously prepared to document this renovation.
  • Finish plan (A-7) and lighting plan (A-8) outline the aesthetic and functional details that make this sunroom not just an addition but an integral part of the home.

The Flowers Project’s sunroom extension is a testament to thoughtful preservation and modern enhancement. By maintaining existing elements and integrating new structures, we have crafted a delightful space that honors the past while embracing the future of home design.

Scope

Interior Design, MEP, Landscaping, Exterior Design, Construction

Client

The Flowers

Date

2017

Date

June 27, 2024

Category

Residential

The owner of this website has made a commitment to accessibility and inclusion, please report any problems that you encounter using the contact form on this website. This site uses the WP ADA Compliance Check plugin to enhance accessibility.